top of page
  • Poza scriitoruluiAnca N

Pedigree pisiciCe este un certificat pedigree?


Un certificat pedigree reprezintă un act de identitate al unui animal, în cazul de acesta, al unei pisici. Acesta este dovada înregistrării părinților și a altor strămoși ca făcând parte dintr-o anume rasă și indică informații importante despre arborele genealogic, cât și despre pisică în sine.


Cine emite un pedigree?


Pedigree-ul este emis de un club, care la rândul lui aparține de o federație sau asociație felină internațională. Documentele și infomațiile necesare pentru a emite un certificat pedigree depind de la un club la altul (sau de la o federație/asociație felină la alta).


Ce informații conține un pedigree?

Nume pisică + Nume felisă

Sex

Nr. Hologramă (opțional)

Rasă, model, culoare

Nr. de înregistrare

Nr. microchip (opțional)

Nume crescător

Nume proprietar (opțional)

Rezultate teste genetice (opțional)

Tată pisică:

Nume

Nr. înregistrare

Rasă, model, culoare

Bunici, străbunici și stră-străbunici ai tatălui Nume

Nr. înregistrare

Rasă, model, culoare

Mamă pisică:

Nume

Nr. înregistrare

Rasă, model, culoare

Bunici, străbunici și stră-străbunici ai mamei Nume

Nr. înregistrare

Rasă, model, culoare


De ce este important un pedigree?


Pedigree-ul este unicul document care poate certifica rasa unei pisici. În lipsa acestuia nu putem decât să considerăm că o pisică este de rasa comună, deși fizic ar semăna cu o rasă anume.


Pisicile nu diferă extrem de mult de la o rasă la alta, spre deosebire de câini și de aceea sunt foarte ușor de confundat rasele de pisici între ele. Standardul explică clar trăsăturile unei anume rase dar acestea sunt dificil de înțeles dacă cel ce îl citește nu a văzut un număr semnificativ de pisici din aceeași rasă, pentru a putea face diferența.


Carnetul de sănatate ține loc de pedigree?


Carnetul de sănătate are ca scop ținerea în evidență a vaccinurilor, deparazitărilor și a operațiilor unei pisici. Datele de identificare ale pisicii sunt completate fie de medicul veterinar, fie de proprietar, așadar nu certifică apartenența la o rasă anume.


Cât costă un pedigree?


Eliberarea unui astfel de document îl costă pe crescător aproximativ 10-20 euro de pisoi. Dacă cineva vă cere mai mult pentru a vă da un pedigree împreună cu pisica pe care vreți să o cumpărați, este cazul să vă retrageți cât mai repede, pentru a nu fi înșelați.


Cum se poate obține un pedigree?


Pedigree-ul unui pisoi este obținut de crescătorul acestuia, care înregistrează un cuib de pisoi folosind pedigree-ele părinților și alte documente solicititate de către club sau federație. Crescătorul trebuie să fie înregistrat în club și să cunoască regulamentul acestuia și a federației/asociației.

O altă posibiltate pentru a obține un pedigree ar fi ca o pisică să participe într-o expoziție in clasa “Novice”, să fie jurizată de 2 arbitri internaționali și să obțină calificativele “Excellent” de la aceștia.

Clasa “Novice” este accesibilă numai anumitor rase și în anumite condiții sau tări.


Concluzii legate de pedigree-ele pisicilor


O pisică nu știe ce este un pedigree. Nevoile ei sunt identice indiferent de rasă. Este datoria noastră ca oameni să facem alegeri responsabile atunci când ne dorim o pisică de o rasă anume.85 afișări0 comentarii
bottom of page